WordPress платформа – пречица до успеха и запослења

Више од 70 милиона wеб сајтова који су направљени у WordPress-у и 100 хиљада нових сајтова који се направе сваке недеље коришћењем ове платформе, део су импресивне статистике коришћења WордПресс платформе данас. Закључак је следећи: више од половине свих wеб сајтова који користе неку од познатих wеб платформи су WordPress сајтови.

Од настанка платформе намењене за блогере до тренутка када мултинаменски сајтови великих брендова почињу да користе WordPress (NASA, CNN, Samsung, eBay, Forbes, IBM, итд.), ова платформа је поверење стицала једноставношћу, функционалношћу и подршком за кориснике. Оно што данас већина зна је да не постоји лакши начин да се креира квалитетан wеб сајт него коришћењем WordPress-а, чак и ако неко нема знања о програмирању и wеб дизајну.

Ова платформа постоји нешто више од десет година, а данас окупља велику заједницу људи која сваким даном расте све више. Више од 20 хиљада људи широм света данас гради своју каријеру професионално се бавећи WordPress-ом, било да креирају нове теме које продају, развијају и прилагођавају постојеће теме за конкретне потребе сајта, или се баве администрацијом WordPress сајтова. Да је ово занимање које обећава, показује и статистика са Еlance-а, сајта за freelance послове, према којој се поред ПХП-оваца, највише траже WordPress стручњаци.

Шта WordPress чини овако добрим и траженим на тржишту?

1. Велики број корисника

Према статистичким подацима са сајта WordPress-а, чак 74,6 милиона wеб сајтова широм света зависи од ове платформе. Ако посматрамо сајтове који су направљени у некој од постојећих CMS (Content Management System) платформи, више од половине њих користи WordPress.

2. Снага „open source“ платформе

Open source значи да је софтвер бесплатан и незаштићен. WordPress заједница је велика, одллично повезана на глобалном нивоу и потпуно отворена. То подразумева већу сигурност, могућност прилагођавања, флексибилност, слободу и свеукупно већи развој квалитета са мање трошкова.

Такође, отвара вам се могућност да и ви сами додате ваша знања тој формули и сами унапредите WordPress. „Ви имате потпуно право да користите софтвер који покреће ваше wеб странице, а можете да мењате и дистрибуирате свој код без трошкова лиценцирања“, наводи се на Тwitter налогу WordPress-а.

3. Једноставно управљање садржајем

WordPress омогућава једноставно управљање мултимедијалним садржајима. Није потребно много предзнања да успешно манипулишете фотографијама, видео-снимцима, графикама или текстовима на сајту. А то значи да људи који управљају садржајем не морају да буду програмери.

Свака опција говори сама за себе, а кориснички интерфејс је разумљив, прост и веома пријатан за рад. То је и један од разлога због ког све већи број компанија тражи програмере који ће им креирати сајт заснован на овој платформи, а затим и искусне администраторе који ће управљати садржајима на сајту. Такође, то је и разлог зашто WordPress омогућава покретање сајта са најмање трошкова, у најкраћем року и са најмање предзнања.

4. Велики број додатака и могућности

За кориснике којима су потребне напредне функције, као што су листе куповине за е-трговину wеб странице, галерије слика, подаци из аналитике, алати за оптимизацију, WordPress нуди највећу листу додатака, односно „plug-inova“ (готово 30.000), који су до сада преузети по неколико стотина хиљада пута.

Развој WordPress заснива се управо на развоју и креирању плугинова који задовољавају готово све потребе које можете имати на једном сајту. Оно што на другим платформама можете урадити само ангажовањем програмера, на WordPress можете урадити потпуно сами, а одговоре на све недоумице добићете једноставним упитом на Google.

Ово су само неке од предности ове платформе, а да је WordPress у успону говори и чињеница да се најквалитетније теме преузму и по неколико десетина хиљада пута, а њихови власници зарађују од сваког преузимања. Једном направљена тема може веома дуго доносити новац, а просечна тема кошта око 50 долара.

С друге стране, стручњаци за надоградњу WordPress тема, у складу са потребама власника сајтова, данас су једни од најтраженијих, па и њихова цена по сату рада неретко прелази 100 долара. Зато се многи програмери и wеб дизајнери усавршавају управо у овој области, јер су препознали да у развоју и креирању WordPress тема и сајтова данас лежи велика перспектива за развој и напредовање.