Шта моје дете ради онлајн? – Разговора са људима

Млади људи користе Интернет да разговарају са другима у на различите начине: слањем е-поште, instant messaging, wеб камера и собе за ћаскање. Онлајн свет даје младим људима прилику да буду радознали, истражују односе и активно трагају за ризицима, као што је флертовање са непознатим људима.

Ћаскање на мрежи је другачије од разговора лицем у лице. Може бити лакше рећи и открити ствари које не би у стварном свету, и бити зао, агресиван или флертовати.

Важно је да млади људи да запамтите да постоје ”офлајн” последице ”онлајн” понашања.
Као родитељ или старатељ, морате да разумете начин на који млади људи комуницирају са другима, и потенцијалне ризике.

Док не осећате да је ваше дете одговорно и довољно зрело да разуме и управља ризицима комуникације са непознатим људима, требало би да ограничите сајтове које користе и људе са којима разговарају. Млади људи треба да буду свесни да могу:

Блокирају контакте. Већина сајтова за ћаскање вам омогућава да блокирате контакте и да их спречите да комуницирају са вама.
Пријаве контакте. Ако се неко неприкладно понаша на сајтовима за ћаскање, често то можете директно да пријавите администратору сајта. Међутим, ако је ваше дете доживело сексуално или увредљиво ћаскање због чега се осећа нелагодно или је неко покушао да се састане са њима, то можете пријавити директно полицији.

Шта је instant messaging?
Instant messaging (IM) је тренутно ћаскање путем поруке између две или више особа. Ово има тенденцију да буде приватно немодерирано ћаскање. Можете направити листу пријатеља са којима можете да ћаскате и они могу да виде када сте онлајн и започети разговор са вама. Важно је да млади људи знају како да управљају овим списком, и на пример, блокирање контакте са којима не желе да разговарају.

Windows Live Messenger је популаран IM сервис; међутим, многи сајтови, укључујући и Facebook, пружају instant messaging.

Шта је SPIM?
SPIM су нежељене поруке које се шаљу путем instant messaging сајтова. Могу бити рекламе, преваре, вируси или други начини да се прикупе ваши лични подаци у циљу преваре. Често се чини да су прави људи који траже да ћаскају.

Ваше дете не треба да кликне на поруке и линкове од непознатих људи на својим инстант мессагинг налозима јер тако ризикују безбедност свог рачунара.

Шта је wебкам ћаскање?
Wеб камере вам дозвољавају да видите особу док ћаскате. Сервиси као што је Skype су веома популарни и бесплатни. Ово може бити одличан начин за младе људе да разговарају једни са другима; међутим, важно је имати на уму да се, оно што се види на wебкам, може снимити и делити са другим људима на начине које не бисте желели. Млади људи треба да буду свесни да никада није добра идеја да открију превише о себи на wебкам; ово укључује и сексуално понашање.

Шта су chat rooms (собе за ћаскање)?
Chat rooms је форум у којем се групе људи састају како би ћаскали онлајн – то понекад може бити о одређеној теми или су се пријатељи састали како би о нечему дискутовали. Понекад цхат собе имају модератора; то значи да неко или компјутерски програм, брине о неприкладном језику или понашању. Неке chat rooms, чак и оне намењене младим људима, ипак садрже доста сексуалног ћаскања и онлајн флертовање. Важно је да се млади људи не упуштају у сексуално ћаскање са непознатим људима, или откривају превише о себи.

Шта је Random Chat?
Ови сајтови повезују појединце насумично са странцима да им се омогући да ћаскају, било путем порука или камере. Насумичан елемент који вас повезује са неким било где у свету је главна атракција ових сајтова.

Ова врста сајта је углавном без модерације и често се користи за ћаскање и радње високо сексуалне и неодговарајуће природе који може бити штетан за младе људе.

Ми препоручујемо забрану приступа било ком сајту који насумично повезује кориснике са странцима.

 

source : thinkuknow.co.uk