Шта моје дете ради онлајн? – Дружење

Ваше дете ће користити онлајн услуге да створи мрежу “пријатеља”. Сајтови друштвених мрежа, као што су Facebook, подстичу и омогућавају вашем детету да се повеже са својим пријатељима како би могли да ћаскају, буду у току, размењују фотографије и видео снимке … и њихово мишљење о њима!

Скоро сваки сајт на мрежи сада има друштвени елемент. Било да се сазна коју музику купују ваши пријатељи, читање њихових коментара о најновијим филмовима или игрицама, све више гледамо Интернет очима наших пријатеља.

За младе људе, њихова идеја онлајн “пријатеља” се може разликовати од офлајн “пријатеља”. Онлајн пријатељи могу бити ваш најбољи пријатељ, деца из целе школе, пријатељи пријатеља, људи које сте срели играњем игрица или чак само неко са смешним профилом кога заправо не познајете. Дакле, група онлајн “пријатеља” ће вероватно бити много већа од пријатеља у стварном животу.

Када неко постане твој “пријатељ” дајете им приступ стварима које делите, а то може бити: шта волите, ко вам се свиђа и чак где живите… Дакле, што је већа група пријатеља, то више људи може да види ствари о вама. Као што се може очекивати, то може бити ризично, за више информација о ризицима, кликните овде.

Овде су четири ствари о којима треба да разговарате са својим дететом да му помогнете да се заштити док се дружи онлајн:

Да зна ко су му пријатељи. С обзиром да “пријатељи” имају приступ њиховим личним подацима и могу да разговарају са њима, ваша деца би требало само да буду пријатељ са људима којима верују. Разговарајте са својим дететом о томе ко су њихови “пријатељи”, подстакните их да размишљају о томе где и када су “срели” те људе и да ли је примерено да деле информације са њима.

Да управља информацијама које дели. На већини сајтова, деца могу контролисати количину информација коју деле са различитим групама пријатеља. На пример, могу да деле неке снимке са одмора само са својом породицом или да направе позив на приватну забаву. Ваше дете треба да дели личне податке, као што су број телефона или име школе, само са људима које познаје и у које има поверење у стварном свету.

Уверите се да се никада неће састати са неким кога познаје само онлајн. Људи нису увек оно што кажу да јесу. Уверите се да ваше дете разуме да се никада не треба састати са неким кога познаје само онлајн без пратње поуздане одрасле особе

Да зна шта треба да уради ако га неко узнемирава. Понекад “пријатељи” могу да ураде нешто узнемирујуће, важно је да сте ви и ваше дете свесни шта можете да урадите да га блокирате или пријавите.

source : thinkuknow.co.uk