Ризици са којима се ваше дете може суочити онлајн – неприкладне wеб презентације

Интернет је отворен за свакога да постави и креира садржај тако да понекад ваше дете може да види ствари које не жели или да приступи сајтовима који су неприкладни за његов узраст.

Неприкладно може да значи различите ствари различитим људима, од псовки до порнографских слика или видеа. Оно што је неприкладно за ваше дете мењаће се како дете раста и развија се.

Постоји низ ствари онлајн које би могле узнемирити децу и утицале на оно што би требало да буде здраво онлајн искуство. Важно је да запамтите да неприкладан садржај на мрежи укључује порнографски садржај свакако, али може укључити и друге садржаје као што је говор мржње, поремећаје у исхрани или сајтове за коцкање.

Ако ваше дете користи Интернет, требало би да разговарате о стварима које може да види док је  онлајн, без обзира колико година има.

Смањење ризика

Интернет није централно уређен, али као родитељ можете да подесите контроле за приступ Интернету вашег детета код куће.

Пакети за родитељско надгледање омогућиће вам да блокирате приступ сајтовима за одрасле, као што су порнографски и они за коцкање.

Постављање одговарајуће старосне контроле на сајтове које користе и вашој мрежи може да помогне у смањењу ризика, али запамтите ниједан филтер није 100% тачан. Контактирајте провајдера вашег Интернет пакета јер већина пружалаца услуга сада нуде бесплатне пакете за родитељску контролу. Урадите исто и са мобилним телефоном вашег детета и свим уређајима на којима је Интернет омогућен.

Постављање контроле прикладне за узраст је важна, али имајте и отворену комуникацију са својим дететом о онлајн садржају. Замолите дете да вам каже ако види нешто што је било непријатно или га је узнемирило.

Онлајн порнографија

Деца могу да налете на онлајн садржај или активно траже сексуални садржај који није примерен њиховом узрасту. Природно је да деца померају границе и истражују, међутим, то може бити ризично. Исувише је лако да брзо приступите широком спектру порнографског садржаја онлајн, укључујући hardcore и екстремне слике и видео снимке.

Како је истраживач Мартин Флад приметио, “порнографија је лош, и заиста опасан, сексуални просветитељ”. Порнографија ретко представља секс у контексту љубавног односа и постоји бојазан да би рано излагање hardcore порнографији дало младим људима нездраве ставове о супротном полу и шта могу да очекују од њих.

 

source : thinkuknow.co.uk