Ризици са којима се ваше дете може суочити онлајн – Cyberbullying

Cyberbullying је малтретирање које се одвија преко Интернета. Да ли на gaming сајтовима, путем мобилног уређаја или преко друштвене мреже, ефекти могу бити поражавајући за младе људе који су укључени.

С обзиром да су онлајн технологије доступне 24 сата дневно, cyberbullying може бити немилосрдан па дете може и код куће да се осећа као да нема излаза.

У Енглеској, 28% деце старости од 11 до 16 година су намерно таргетовани, прећено им је или су понижени од стране појединца или групе кроз коришћење мобилног телефона или Интернета.

Beatbullying, Virtual Violence II.

 

Шта да радим ако је моје дете жртва Cyberbullies?

  • Дајте му подршку. Вашем детету може бити потребна емотивна подршка јер може да се осећа као да нема коме да се обрати. Cyberbullying се ретко одвија само на мрежи. Дете је често мета неког ко познаје ваше дете из школе или неке заједничке активности које похађају. Школе би требало да имају процедуре за рад са cyberbullying. Ваше дете може да посети Childline wеб презентацију да пронађе савете.
  • Реците детету да, ако га неко злоставља да увек чува доказ. Било да је текстуална порука или електронска пошта, реците детету да не одговара насилнику, али и да не брише коментаре. Питајте ваше дете да ли познаје силеџију и одакле поруке долазе. Често је то неко из школске средине и проблем се може решити брзо и ефикасно уз помоћ школе.
  • Блокирајте насилника. Ако неко малтретира ваше дете на друштвеној мрежи или у ”соби за ћаскање”, охрабрите га да блокира или обрише појединца, тако да не може више да га контактирају.
  • Пријавите било који садржај злостављања на сајту који је домаћин. Ако је постављен видео или слика који узнемирују ваше дете, треба да га пријавите на сајту где се појављује, на пример Facebook. Сазнајте како можете да пријавите садржај на сајтовима као што су Facebook и YouTube јер је сваки сајт другачији. Контактирање сајта је једини начин да се увредљив садржај уклони, осим ако је то противзаконито. У случајевима незаконитог садржаја – на пример непристојних слика или видео снимака млађих од 18 година, обратите се полицији.

 

source : thinkuknow.co.uk