Заштита личних података

У јануару 2012. године, Европска комисија је предложила свеобухватну реформу прописа о заштити података у Европској унији. Завршетак ове реформе је приоритет политике за 2015. Циљ овог новог сета правила је да грађанима да контролу над њиховим личним подацима, као и да поједностави регулаторно окружење за пословање. Реформа заштите података је главни генератор за јединствено дигитално тржиште које је Комисија одредила као приоритет. Реформа ће омогућити грађанима Европе и предузећима да у потпуности имају користи од дигиталне економије.

Сваки пут када отворите рачун у банци, придружите се друштвеној мрежи или резервишете лет преко Интернета, дајете виталне личне податке као што су име, адреса и број кредитне картице.

Шта се дешава са овим подацима? Да ли могу да заврше у погрешним рукама? Која права имате у вези са вашим личним подацима?

Свако има право на заштиту личних података.

Према закону Европске уније, лични подаци се могу добити легално само под строгим условима и за легитимну сврху. Осим тога, лица или организације које прикупљају и управљају вашим личним подацима морају да их заштитите од злоупотребе и морају да поштује одређена права власника података која су гарантована законима ЕУ.

Сваки дан у оквиру ЕУ, предузећа, власти и појединаци преносе огромне количине личних података преко границе. Конфликтна правила заштите података у различитим земљама би пореметиле међународну размену. Појединци би такође могли бити мање вољни да преносе личне податке у иностранство ако нису сигурни о нивоу заштите у другим земљама.

Због тога су успостављена заједничка правила ЕУ како би се осигурало да ваши лични подаци уживају висок стандард заштите свуда у Унији. Имате право да се жалите и добијете обештећење ако су ваши подаци злоупотребљивани било где унутар ЕУ.

Директива о заштити података Европске уније такође предвиђа посебна правила за пренос личних података изван ЕУ да се обезбеди најбоља могућа заштита ваших података у иностранству.