Заштита ваших податке: ваша права

Под Директивом о заштити података, ваши лични подаци су заштићени од злоупотреба и да не падну у неовлашћене руке. Директива штити права свих, без обзира на националност или место боравка.

Дајемо наше име, фотографију, бројеве телефона, датум рођења и адресу на дневној бази, да ли ради о отворању рачуна у банци, резервисању лета, пријаве за посао или за добијање чланске карте у библиотеци. Лични подаци се прикупљају и обрађују у различите легитимне и неопходне сврхе. Међутим, подаци које дајемо директно или индиректно не треба користити у друге сврхе него што је првобитно планирано. Нити би требало да буду пружени онима које нисмо изабрали да буду укључени.

Када је легално да неко прикупља податке о вама?

Ваши подаци могу се прикупљати и користити само под строгим условима и увек морате бити обавештени о намери да се прикупе и користе ваши подаци.

Које су обавезе људи који контролишу своје податке?

Директива ствара облигатионс за лица или енитете који прикупљају ваше личне податке (“контролори података”) који морају да поштују ваша права приликом обраде личних података који су им поверени.

Шта можете тражити од контролора података?

Према правилима ЕУ, имате следећа права наспрам контролора података:

  • контролори података дужни су да вас обавесте када прикупљају личне податке о вама;
  • Имате право да знате име контролора, за шта ће се користити обрађени подаци, коме ваши подаци могу бити пренети;
  • Имате право да добијете ову информацију без обзира да ли су подаци добијени директно или индиректно, осим ако се не покаже да је ову информацију немогуће или сувише тешко добити, или је правно заштићена;
  • Имате право да питате контролора података да ли он или она обрађују ваше личне податаке;
  • Имате право да добијете копију ових података у разумљивом облику;
  • Имате право да тражите брисање, блокирање или поништење података.

Одлуке о вама на основу аутоматске обраде

Одлуке које могу значајно да утичу на ваш живот, као што је одобравање кредита или осигурања, понекада се доносе искључиво на основу аутоматске обраде података.

Из тог разлога, контролори података морају да усвоје одговарајуће мере заштите – да вам пруже прилику да дискутујете о методологији обраде података или да оспорите одлуке на основу нетачних података.

Жалбе

Ако сматрате да су прекршена ваша права заштите података, такође можете да поднесете званичну жалбу.