Одрастање на мрежи

Како ваше дете расте и постаје независно, сасвим је природно да ту независност покажу и онлајн. У тинејџерским годинама истражујемо, пробам нове ствари и понекад померамо границе и преузимамо ризик. То је битан део одрастања.

Уз сав потенцијал који онлајн свет и нове технологије нуде, млади људи сада имају приступ огромним могуц́ностима. Они користе технологију да се изразе, истражују и буду креативни; она је променила начин на који они комуницирају.

Интернет је променио све наше животе, а ваше дете је одрастало у току ове промене. Многе ствари које нас збуњују или чак уплаше су део њихове свакодневице. За многе од нас, све ово може бити мало превише.

Без обзира да ли сте technophobe или technophile, вероватно је да ћете покушати да сустигнете начин на који ваше дете користи Интернет.

Можда се питате да ли је оно што ради онлајн сигурно, а можда се питате како да будем онолико добар родитељ онлајн као што сам ван Интернета?

Ова wеб презентација има за циљ да учини онлајн родитељство једноставним.

Главни савети

  • Будите укључени у онлајн живот вашег детета. За многе од данашњих младих људи не постоји граница између онлајн и офлајн светова. Млади људи користе Интернет да се друже и расту и баш као што их усмеравате и подржавате офлајн, требало би да им се нађете и онлајн. Разговарајте са њима о томе шта они раде. Ако сте упознати са тим, веће су шансе да ће вам се обратити ако им је потребна подршка. Савети о томе како да разговарате са вашим дететом о шкакљивим питањима
  • Гледајте Thinkuknow филмове да бисте сазнали више. Thinkuknow програм има филмове и савете за децу од 5 до 16 година. Ваше дете их је можда видело у школи, али могу да буду добар алат за вас да сазнате више о томе шта млади људи раде на Интернету и да сазнате неке од потенцијалних ризика.
  • Будите у току са развојем вашег детета онлајн. Будите радознали и заинтересовани за новотарије и сајтове које ваше дете користи. Важно је, како ваше дете научи више, да и ви то чините.
  • Поставите границе у онлајн свету баш као што бисте у стварном свету. Размислите о томе шта би они могли видети, шта деле, са киме разговарају и колико времена проводе онлајн. Важно је да наставите да разговарате о границама, тако да прате развој коришћења технологије вашег детета.
  • Знајте шта се повезује на Интернет и како. Данас је чак и телевизија повезана са Интернетом. Ваше дете ће користити све врсте уређаја; проверите да ли сте свесни које од њих могу да се повежу на Интернет, као што је телефон или конзола за игрице.Такође, сазнајте како дете приступа Интернету – да ли преко ваше мреже или користи комшијин бежични Интернет? По томе ће те знати да ли се примењују подешавања за безбедност.
  • Размотрите коришћење ”родитељских контрола” на уређајима који се повезују на Интернет, као што су ТВ, лаптоп, компјутери, конзола за игрице и мобилни телефон. Са овим контролама није само реч о закључавању и блокирању; оне су средство које вам помаже да поставите одговарајуће границе како ваше дете расте и развија се. Оне нису решење за безбедност на Интернету вашег детета, али су добар почетак и није толико тешко да их инсталирате као што можда мислите.
  • Уверите се да се ваше дете никада неће састати са неким кога познаје само онлајн. Људи нису увек оно што кажу да јесу. Уверите се да ваше дете разуме да се никада не треба састати са неким кога познаје само онлајн без пратње поуздане одрасле особе.
    Знајте шта да радите ако нешто крене наопако. Баш као у офлајн свету, желите да помогнете вашем детету када је то потребно. Дакле, важно је да знају када и како да пријаве било који проблем. Који алати постоје да помогну да моје дете буде безбедно?

Ако имате дете које је кренуло или треба да крене у основну школу, прочитајте наше савете за основну школу да бисте сазнали шта можете да урадите да их подржите.

source : thinkuknow.co.uk