Бољи онлајн приступ дигиталној роби и услугама

Ово захтева брзо уклањање кључних разлика између онлајн и офлајн светова како би се срушиле баријере прекограничних онлајн активности.

Побољшање испоруке пакета
Промоција приступачне, високо-квалитетне прекограничне услуге, испорука, изградња поверења потрошача, омогућиће да достава буде ефикаснија и приступачнија и учиниће атрактивном куповину из неке друге земље Европске уније. 62% компанија које желе да продају на Интернету су рекле да им високи трошкови доставе представљају проблем.

Олакшање е-трговине
Треба олакшати прекограничну е-трговину, посебно за мала и средња предузецћа. Данас у Европској унији само 15% потрошача купује онлајн из друге земље ЕУ. Усаглашавање правила потрошача и уговора ће подстаћи више предузећа на прекограничну продају преко Интернета и пружиће потрошачима више самопоуздања.

Разматрање директиву сателита и кабловске
Оценити да ли обим директиве мора да се прошири и на онлајн преносе емитера. Такође је важно истражити како да повећа прекогранични приступ услугама емитера у Европи.

Решавање “geo-blokiranja”
Због “geo-blokiranja” многи Европљани нису у могућности да користе услуге на Интернету које су доступне у другим земљама ЕУ или их преусмеравају на локалну продавницу са другачијим ценама. Ово се често ради без икаквог оправдања. Таква дискриминација не сме да постоји на јединственом тржишту.

Модернизација закона о ауторским правима
Модернизовати ауторска права и обезбедети праву равнотежу између интереса аутора и интереса потрошача. То ће људима омогућити бољи приступ култури, подржати културну разноликости и отворити нова врата за уметнике и ствараоце. Комисија ће такође појачати извршење против повреда права интелектуалне својине на комерцијалном тржишту.

Поједноставити правила ПДВ-а
Поједноставити предузећима, нарочито малим предузећима, да купују и продају у другим земљама ЕУ. Прекогранична продаја унутар ЕУ може да значи више од 5.000 еура трошкова за усклађивања ПДВ-а у свакој земљи годишње. Јединствена електронска регистрација и плаћање, као и заједничке марже могу да смање терет.