Окружење у коме дигиталне мреже и услуге могу да напредују

Да би се дигиталне мреже и услуге развијале, то захтева брзу, сигурну и поуздану инфраструктуру, уз подршку правих регулаторних услова за инвестирање, фер конкуренцију и равноправне услове.

Израда правила телекомуникација
Све дигиталне услуге, апликације и садржаји зависе од доступности сигурне инфраструктуре, велике брзине, што захтева јак, конкурентан и динамичан сектор телекомуникација. Али сектор се мења, понашање потрошача се мења, а тржишта остају изолована и национална. У међувремену, споро и непотпуно ослобађање овог спектра ометало је и пуштање 4G мреже. Ово захтева амбициозан ремонт телекомуникационих правила.

Медијски оквир за 21. век
Аудиовизуелни сектор се мења – са новим технологијама и новим пословним моделима, новим услугама и начинима гледања, на пример на вашем на паметном телефону.
Европска комисија ће размотрити постојећа правила у овој области.

Улога онлајн платформи
Онлајн “платформе” – као што су претраживачи, социјални медији, платформе за е-трговину, продавнице апликација, сајтови за упоређење цена – играју све већу улогу. Међутим, постоје питања као што су: транспарентност, коришц́ење информација и ограничења кретања са једне платформе на другу. Комисија ће на свеобухватан начин проценити ова питања и размотрити како најбоље решавати илегалан садржај на Интернету.

Јачање поверења у онлајн услуге
Европски корисници Интернета (72%) забринути су како се користе њихови лични подаци. Нова Уредба о заштити података требало би да се позабави овим проблемима и повећа поверење. Комисија ће такође размотрити правила о ePrivacy и деловати по питању cybersecurity.