Нова Интернет платформа за е-потрошаче

Како куповати на Интернету, који су wеб сајтови безбедни, коме да се обратим ако не добијем наручени производ, коме да упутим жалбу – на сва ова и друга питања грађани Србије који користе Интернет за куповину од сада могу да добију одговоре на специјализованој Интернет платформи www.е-dukator.rs. Интернет платформа, прва те врсте у Србији, развијена је у оквиру активности пројекта Развој електронског пословања који финансира Европска унија.

Главни циљ wеб платформе је едукација и информисање потрошача у Србији о њиховим правима, са посебним акцентом на права потрошача на интернету, процедурама за жалбе и безбедност куповине на Интернету. Поред едукативног садржаја, wеб платформа садржи и квиз са питањима из ове области, а свако ко тачно одговори на питања добија и сертификат о стеченом знању.

Током маја и јуна, wеб платформа биће представљена у 15 градова широм Србије у сарадњи са удружењима за права потрошача и Регионалним развојним агенцијама.

Према резултатима истраживања које је спроведено у октобру 2015, око 35% грађана купује онлине, а највише се купују одећа и обућа, углавном на домаћим wеб сајтовима јер верују да су сигурнији, а плаћање се врши приликом преузимања робе. Међу онлине купцима који нису имали проблем током онлине куповине, већина њих, око 59%, не би знала коме да се жали уколико би дошло до проблема.