Млади имају још много тога да науче, па чак и у вези са интернетом

Млади људи придају мало пажње безбедности

Већина људи мисли да су млади, који су одрасли на интернету, обазривији у његовом коришћењу у односу на старије генерације. Сматра се да они инстинктивно знају шта је потребно да раде и да им није потребна помоћ. Али та теорија пада у воду када је у питању безбедност на интернету. Различита истраживања показују да, не само да млади не обраћају довољно пажње на проблеме сигурности и приватности, већ се и не труде довољно да би заштитили себе онлајн.

72% младих уопште није забринуто да ли би могли да буду жртва хаковања

Недавна студија коју је „Yougov” саставио за Google показује да 72% младих људи није показало забринутост да би могли да буду жртва хаковања. Истраживачи су се, с правом, запитали да ли је та самоувереност оправдана. Показало се, на пример, да они чешће користе исту шифру за већи број сајтова и да неретко своје шифре откривају другим људима.

Старији од 65 година предњаче у свести о безбедности

Резултати истраживања које је спровео „Yougov ” поклапају се са многим националним истраживањима о трендовима у коришћењу интернета. Проценат људи који су забринути за питање сигурности на интернету расте са растом броја година испитаника- они изнад 65 година су највише заинтересовани за одговор на питање: на који начин може да се унапреди интернет безбедност.

Недостатак свести води у недостатак акције

Оно што би требало да забрине јесте што без свесности о опасностима, нема ни спречавања истих: показало се да је значајно мања вероватноћа да ће млађи корисници инсталирати неки антивирус софтвер у односу на старије кориснике. То је прилично опасна врста самоуверености у тренутку када сајбер криминал иде узлазном путањом. Млађе генерације су мање обазриве и у погледу SSL (Secure Sockets Layer). Када добију упозорење да сертификат сајта није исправан, мање од трећине ће прекинути приступ. За разлику од тога, 83% старијих корисника неће наставити даље.

Превенција је боља од лечења

Две студије су демонстрирале да репутација млађих генерација као интернет зналаца није увек поткрепљена чињеницама у случају безбедности на интернету. Дакле, ако сте родитељ- исплати се да причате са децом о начинима заштите на интернету. Превенција је увек боља од лека!

Извор: https://www.sidn.nl/a/internet-security/youngsters-have-a-lot-to-learn-even-on-the-internet?language_id=2&langcheck=true