ДОДЕЉЕНИ ПРВИ Е-ТРУСТМАРК СЕРТИФИКАТИ

Тридесет пет малих и средњих предузећа и предузетника у Србији добило је ознаку поверења у електронској трговини (Е-Трустмарк) која је додељена у оквиру актвности пројекта Развој електронског пословања. Додела ознаке поверења представља иницијативу за увођење Е-Трустмарк принципа и пракси у пословну заједницу Србије. 

20160614_113815Свечана додела сертификата за достизање високих стандарда у електронској трговини за добијање ознаке поверења, који се додељују први пут у Србији, одржана је у Београду 14. јуна 2016. Сертифкате су уручили Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације ЕУ у Србији и Весна Ковач, државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Обраћајући се присутнима, Весна Ковач је истакла да је основна препрека електронске трговине у Србији је страх потрошача према трговини преко интернета. “Увек страхујемо од тога да ће неко узети наше личне податке, да ће доћи до бројева наших кредитних картица. Имамо страх и немамо поверење у електронску трговину”, рекла је она. Такође, додала је да је код малих и средњих предузећа присутна неинформисаност, неспремност на едукацију, те да нема иницијативе за отварање нових канала маркетинга.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт рекао је да ће увођење стандарда у електронској трговини бити корисно за економију Србије и за пут ка ЕУ, и истакао да ће након завршетка пројекта бити потребно да се у Србији развије систем за трајно издавање сертификата. Он је указао да јединствено дигитално тржиште у ЕУ расте додајући да у Унији свакодневно 350 милиона људи користи Интернет, али да само 15 одсто грађана купује робу из иностранства преко Интернета, те да само 8% малих и средњих предузећа продаје преко граница своје земље.

Бенедикт је нагласио да Европска комисија предузима мере за побољшање електронске трговине – предлаже укидање неоправданог гео-блокирања, већу транспарентност и регулаторни надзор како би потрошачи и трговци остварили предности јевтиније испоруке и једноставнијих опција за рекламацију робе.

Он је подсетио да је ЕУ највећи донатор у Србији и да је у последњих 15 година уложено три милијарде евра бесповратних средстава. Уколико се уброје и донације држава чланица, тај износ је 4,5 милијарди евра.

Лешек Јакубовски, вођа пројекта истакао је да су предузећа која су добила ознаку поверења у е-трговини у Србији испунила високе стандарде у погледу транспарентности података о свом раду, поштовања закона, давања информација потрошачима о производима и услугама, као и поштовања њиховог права за враћање робе и поступање по жалбама. Он је нагласио да је циљ пројекта да се у Србији достигну исти стандарди у електронској трговини који се примењују у ЕУ, а први корак ка томе је да неко удружење или друго тело у Србији преузме издавање сертификата поверења који носе име Е-Трустмарк. То тело би након преузимања ове улоге почело да сарађјује са европским удружењима, које у оквиру ЕУ, овлашћује организације земаља чланица за издавање овог сертификата.

Сврха Е-Трустмарк ознаке је унапређење квалитета домаћих интернет продавница и успостављање поверења између интернет трговаца/пружалаца услуга и потрошача који користе електронску трговину. Успостављање поверења између трговаца и потрошача стимулисаће електронску трговину како на националном, тако и на међународном тржишту и имаће позитиван утицај на привреду Србије.

Предузећа и предузетници којима је додељена ова ознака поверења доказали су да: пружају јасне информације о својој компанији, послују у складу са законом, пружају јасне, тачне и детаљне информације о својим производима/услугама и процесу куповине; информишу потрошаче о њиховим правима која се односе на рекламацију и одустанак од уговора о куповини.

Мала и средња предузећа и предузетници којима је додељена ознака поверења пројекта Развој електронског пословања:

МЦ МОСТ, ТР БееЦоол, Хоћу то д.о.о, ТВ Схоп Дирецт Интернатионал д.о.о, Аерокарте д.о.о, Купи Ме д.о.о, Бус Цомпутерс, Призма д.о.о, Супериор д.о.о, Цлио, Гамес д.о.о, Дата статус, Гигатрон д.о.о, Икиклик д.о.о, БЦ Гроуп, еКУПИ д.о.о, Бенцхмарк Схоп, Време је новац, ЕуроТехна 021 д.о.о, Поситиве Лине, Еллецта Интернатионал д.о.о, Дерета д.о.о, Евро Боок д.о.о, Фонлидер д.о.о, Мото-бике, Беоспорт, Интернет продаја гума, Витапур д.о.о, Аериал Видео Солутионс д.о.о, Јумбо травел д.о.о, Лагуна д.о.о Београд, Делфи књижаре, Беyонд, Дигитал логиц д.о.о, СЗТР Цвећара Казабланка.